Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Energiaellátás

Az immunfolyamatok pontos energiaszükségletének meghatározása igen nehéz, sőt talán azt is állíthatjuk, hogy lehetetlen vállalkozás – tekintettel arra, hogy egy rendkívül bonyolult rendszer elemeinek igényét kellene feltérképezni. Az antigén típusa, az antigénre adott válaszreakció erőssége, a gazdaszervezet egyedi érzékenysége, ivara, kora és tápláltsági állapota, valamint a környezeti tényezők – elsősorban a hőmérséklet – mind befolyásolják az immunválasz mértékét és energiaszükségletét (Lochmiller és Deerenberg, 2000). A gyakorlati takarmányozás során a klinikai tüneteket nem mutató állatok immunvédelmének energiaszükségletét a létfenntartás igényébe számítjuk bele. A vakcinázások során – még az elölt kórokozókkal történő immunizáció esetén is – a szervezet gyakran lázzal vagy legalábbis a testhőmérséklet kisebb mértékű növelésével reagál. Ez a reakció egyértelműen mutatja a köztes anyagcserében bekövetkező változást. Humán vizsgálatok szerint a testhőmérséklet 1 °C-kal való növekedése 10–15%-kal növeli meg az alapanyagcsere energiafelhasználását (Lochmiller és Deerenberg, 2000).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave