Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A takarmányok energiaértékének meghatározása

A takarmány összes energiatartalmát bruttó energiának (Gross energy, GE) nevezzük, ami tulajdonképpen a takarmány égéshője. Az égéshő a fizika definíciója szerint az a hőmennyiség, amely az anyag tömegegységének (pl. 1 g) bomba-kaloriméterben, nagy nyomású oxigén-atmoszférában, 25 oC hőmérsékleten való elégetésekor felszabadul. Az égéshőt az angolszász irodalom terminológiája szerint felső fűtőértéknek (Higher Heating Value, HHV) is nevezik. A bruttó energiát kJ/g vagy kJ/kg mértékegységben fejezzük ki. Azokban az országokban, ahol nem az SI-rendszer van érvényben – például Észak-Amerikában –, ott kalóriában (vagy kiló kalóriában) adják meg. 1 kalória 4,184 joulnak felel meg.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave