Csatári Mihályné, Krizsán Zsuzsanna

Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés a kereskedelemben


Ételkészítés

A munkafolyamatokat úgy kell szervezni, hogy az előállító helyen (pl. főzőtéren) belül a különböző munkafolyamatok során a kész termékek ne szennyeződhessenek. Az étel-, kevert ital készítéséhez felhasznált alapanyagok (nyersanyagok) érzékszervileg kifogástalan minőségűek kell hogy legyenek. Ennek érdekében az ételkészítésnél is biztosítani kell a folyamat szakosítottságát, különös tekintettel az eszköz- és ruhahasználatra, valamint a nyers, félkész, illetve készételek kezelésének térbeli vagy időbeli elkülönítésére. Amennyiben az időbeli elkülönítés oldható csak meg, akkor a munkafolyamatok között biztosítani kell a használt eszközök és berendezések megfelelő hatásfokú tisztítását-fertőtlenítését. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő gyakoriságú kézmosásra, még akkor is, ha a készétel általában kézzel közvetlenül már nem érinthető. Az ételkészítésnél a műveletek egy-egy ételnél meghatározott sorrendben és időben követik egymást. Mivel a melegkonyha naponta többféle ételt készít, a különböző munkaműveletek összehangolása komoly szervezési, irányítási feladatot jelent. Az ételek elkészítése igénylés szerinti mennyiségben és megfelelő minőségben a szakácsok, a cukrászok feladata, a munkafolyamatok összehangolásáért, a tevékenység irányításáért a főszakács felelős. Az ételek elkészítése receptúra alapján történik, mely az egyes ételek 100 személyre szóló anyaghányadát, esetleg készítési módját tartalmazza.

Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés a kereskedelemben

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2019

Nyomtatott megjelenés éve: 2010

ISBN: 978 963 295 874 3

A könyv útmutatást nyújt a kereskedelmi tevékenység megkezdéséhez, biztonságos folytatásához és szankciómentes működéséhez. Ismerteti a munkavédelem és munkaügy szempontjából nélkülözhetetlen jogszabályokat, dokumentációkat, bizonylatokat, előírásokat, amelyek ismerete és megléte biztosítja, hogy a kereskedelemben tevékenykedő foglalkoztatók nyugodtan várhassák a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzést, és így elkerülhessék az esetleges szankciókat, bírságokat.

A kötet gyakorlati példákon, az életben előforduló eseteken, a munkáltatók és a munkavállalók által feltett kérdéseken és az azokra adott szakértői válaszokon keresztül ad tanácsot az esetlegesen felmerülő problémákra, igyekszik érthetőbbé tenni a munkavédelmi előírásokat, továbbá segít eligazodni a foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi jogszabályok útvesztőjében, különös tekintettel a munkaügyi ellenőrzésekre, amelyek mindig váratlanul érik a foglalkoztatókat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csatari-krizsan-munkavedelmi-es-munkaugyi-ellenorzes-a-kereskedelemben//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave