Fehér Ferencné, Mák Erzsébet, Molnár Szilvia, Tóth Tímea, Vékony Blanka

Közétkeztetési szakácskönyv


2.1. Angolos főzelék

 
  • Általános leírás: Alapja valamilyen zöldségféle, amelyet főzés után (gőzben vagy vízben) vajjal, közétkeztetésben margarinnal tálalunk. Menübe illesztésük köretként szokásos, húsétel, tojásétel vagy húspótló mellé. Az angolos főzelék nem illik a pörköltalapú, illetve sok pecsenyelevet tartalmazó húsételekhez. A hazai ízlésvilágnak – bár ez nem a legkorszerűbb – az felel meg, ha angolos főzelékből fél adagot adunk, és valamilyen szénhidrátalapú köretet (burgonya, rizs, kuszkusz, köles stb.) tálalunk a köret másik részeként, szintén fél adagban.
 
  • Általános anyagkiszabás:
 
Nyersanyag
15 évtől
11–14 év
7–10 év
4–6 évtől
1–3 évtől
Zöldség
kg
25–16 (25)*
23–13
20–13
18–11
15–6
Vaj vagy margarin
kg
0–1,5 (0,8)*
0–1
0–1
0–0,8
0–0,5
Konyhasó
kg
0,20
0,15
0,15
0,10
0,10
* A receptúrák általában ezeket a mennyiségeket tartalmazzák.
 

Közétkeztetési szakácskönyv

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 543 9

Hivatkozás: https://mersz.hu/feher-mak-molnar-toth-vekony-kozetkeztetesi-szakacskonyv//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave