Fehér Ferencné, Mák Erzsébet, Molnár Szilvia, Tóth Tímea, Vékony Blanka

Közétkeztetési szakácskönyv


2.4. Csőbensült főzelék

 
  • Általános leírás: A csőbensült főzelékek alapja valamilyen zöldségféle, burgonya, amelyeket hőközlés után Mornay-mártással leöntve sütünk meg. Menübe illesztésük lehetséges köretként, húsétel vagy húspótló mellé. Nem illik a pörköltalapú, illetve sok pecsenyelevet tartalmazó húsételekhez. Csőbensült főzeléket egytálételként is adhatunk, ha elegendő állati eredetű fehérjét tartalmaz. Étlaptervezés során ne írjunk elé zöldséglevest – kivéve a csőbensült burgonya esetében –, illetve tejterméktartalmú, fehéres színű leveseket.
 
  • Általános anyagkiszabás:
 
Nyersanyag
15 évtől
11–14 év
7–10 év
4–6 évtől
1–3 évtől
Zöldség
kg
25–16 (25)*
23–13
20–13
18–11
15–6
Zsiradék
kg
0–1,5 (0,8)*
0–1
0–1
0–0,8
0–0,5
Liszt
kg
1
0,9
0,8
0,6
0,5
Tej
l
5
4,6
3,9
3,2
2,5
Tejföl
l
3
2,8
2,5
2
1,75
Tojás
db
25
23
20,
15
12
Trappista sajt
kg
1
0,9
0,80
0,6
0,5
Konyhasó
kg
0,20
0,15
0,15
0,1
0,1
* A receptúrák általában ezeket a mennyiségeket tartalmazzák.
 

Közétkeztetési szakácskönyv

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 543 9

Hivatkozás: https://mersz.hu/feher-mak-molnar-toth-vekony-kozetkeztetesi-szakacskonyv//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave