Lőrinc László

Életmódtörténet II.

Középkor


A viselkedés „finomodása” az asztalnál, a hálószobában, a mindennapi érintkezésben

A szabályok egy csoportja az étkezéshez, az asztali viselkedéshez kapcsolódott. Kezdetben a szilárd ételeket kézzel ették, közös tálból, közös kést adtak körbe. A maradékot visszadobták, a szájukat ruhájukba törölték – ha törölték –, orrukat az abroszba fújták, a köpködés, böfögés is megszokott volt. A lakomákon szokásos volt a lerészegedés, a durva tréfák, erőszakoskodások. Bár mai ízlésünk alapján a római lakomázók is faragatlanoknak tűnnének, a kora középkori katona-nemesség még ezeken is jóval túltett. ➤[2c]

Életmódtörténet II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 832 3

Ez a könyv nemcsak a középkori tárgyi környezetet (lakóhely, öltözet, táplálék stb.) mutatja be, hanem egyrészt szélesebb értelemben beszél az „élet kereteiről” (demográfia, higiénia, orvoslás, élelmezés, technika, termelés, településszerkezet stb.) másrészt a társadalom belső viszonyairól (család, egyes életkorok, nemek illetve társadalmi csoportok jellemzői és kapcsolatai stb.), végül a gondolkodásmódról (erkölcs, mentalitás, mindennapi rítusok, jogszemlélet, az idő és tér felfogása stb.). Ez a megközelítés a múlt bemutatása mellett korunk jelenségeit is értelmezi.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave