Lőrinc László

Életmódtörténet II.

Középkor


Az étkezés

A középkori főúri lakomákon hatalmas hústornyokat halmoztak fel egy-egy arany- vagy ezüsttálra. A századok folyamán egyre több fogást szolgáltak fel. A XVI. századi francia tudós, Jean Bodin azt javasolja, hogy a lakomán legyen „öt- vagy hatféle módon elkészített hús, annyi mártással, vagdalt hússal, süteménnyel, azaz: hússal vagy pástétommal töltött tésztával, többféle húsból készült raguval és más különféle keverékkel, hogy nagy legyen a pazarlás.” A pazarlás illő dolog volt, Burgundiában például az is előfordult, hogy negyvennyolcféle ételt szolgáltak fel egyetlen lakomán.

Életmódtörténet II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 832 3

Ez a könyv nemcsak a középkori tárgyi környezetet (lakóhely, öltözet, táplálék stb.) mutatja be, hanem egyrészt szélesebb értelemben beszél az „élet kereteiről” (demográfia, higiénia, orvoslás, élelmezés, technika, termelés, településszerkezet stb.) másrészt a társadalom belső viszonyairól (család, egyes életkorok, nemek illetve társadalmi csoportok jellemzői és kapcsolatai stb.), végül a gondolkodásmódról (erkölcs, mentalitás, mindennapi rítusok, jogszemlélet, az idő és tér felfogása stb.). Ez a megközelítés a múlt bemutatása mellett korunk jelenségeit is értelmezi.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave