Raskó István

Genetika és egészség


Szív- és érrendszeri betegségek

A betegségcsoport a modern világ egyik legveszélyesebb gyilkosa. Az a megfigyelés, hogy előfordulási gyakorisága a mediterrán országokban alacsonyabb, részben az ottani táplálkozási szokásoknak köszönhető. A mediterrán diéta növényi rostokban, magokban, antioxidáns gyümölcsökben, olívaolajban, telítetlen zsírsavakban gazdag, ugyanakkor kevés húst és telített zsírsavat tartalmaz. A diéta jótékony hatását tudományosan is bizonyították, az ilyen diétát fogyasztó infarktusos betegeknél a szívhalál előfordulása 72%-kal csökkent a kontrollhoz képest.

Genetika és egészség

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 840 8

Hogyan szabályozza táplálkozásunk a génkifejeződést és a betegséghajlamot? Mik az őssejtek, és mire használhatjuk őket a gyógyításban? Hogy változtatja meg a bennünk élő mikrovilág a betegséghajlamunkat? Mi a hálózati medicina, és mi a jelentősége a gyógyszerfejlesztésben? Milyen genetikai alapon fejlesztett vakcinákkal küzdhetünk az új típusú fertőzések ellen? Hogyan befolyásolja a méhen belüli fejlődés a későbbi betegséghajlamunkat? Hogyan alkalmazhatjuk saját genetikai adataink megismerését az életminőség javításában? Van-e az őseink földrajzi eredetével összefüggő betegséghajlamunk?

A TámPont könyvek sorozat új darabja, a Genetika és egészség érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/rasko-genetika-es-egeszseg//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave