Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


A purgációról

Bárha az ember mértékletesen eszik is, mégis megmarad a természetben valami, mely meg nem emésztetik, idővel megárad az emberben, melyből aztán rút s undok vér terem; ha az emberből ezt ki nem veszik, és a természetet attól meg nem tisztítják, nagy betegségek származhatnak. Annak okáért [Avicennna szerint] jó, hogy minden ember egy esztendőben egyszer, úgymint Pünkösd havában [májusban] valami laxativát vagy purgációt [enyhébb vagy erősebb hashajtót], az ő természetéhez illendőt vegyen be, mellyel mind a hasát, mind a hólyagját a benne rekedt sártól és víztől megtisztítja.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave