Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


A konyha

A vas és a szén hőskora átalakította a konyhákat. A 19. századtól elterjedtek a vasbográcsok, -serpenyők és -tepsik. A század utolsó harmadában faluhelyen is elterjedt a korábbi vas tűzhely, a sparherd (vagy sparhelt), amely takarékosabb főzést, füst- és korommentesebb, tisztább konyhát jelentett. (Az elnevezése is innen ered; a német sparen azt jelenti: spórol.) A falon keresztül a szobát is melegítő kemencét ezentúl ritkábban, csak kenyérsütéshez gyújtották be, így a sparherd által melegített, tisztább levegőjű konyha vált a ház központjává, az utcai szoba pedig hideg, használaton kívüli, csak reprezentációra szolgáló „tisztaszobává” vált.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave