Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Jó illattal füstölő gyertyák készítése

Végy hat lat [8,4 dkg] benzoét [egy szumátrai fa gyantája], két lat storax-calamitát [dél-európai fa gyantája], egy könting [negyed lat] cukrot, két grán [gramm] ambrát [amerikai fa gyantája], ugyanannyi mosúszt [ázsiai pézsmaszarvas mirigyváladéka], és fél quintli cascarilla-hajat [egy amerikai fa kérge]; ezeket törd porrá, és a tragantot [ázsiai bokor mézgája] nyálkássá tévén, ezen nyálkával csinálj tésztát az említett porokból, és formálj belőle gyertyát.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave