Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Az alkoholizmus ellen

A 19. század második felétől kezdtek megszaporodni Európában és Amerikában az alkoholizmus elleni állampolgári szerveződések, és a 20. század elején már az állam is fellépett. Fokozatosan az egész világon betiltották az italtörténet legtöményebb iparilag előállított alkoholkészítményét, az abszintot. Az abszint a fehér ürömfű, ánizs és egyéb fűszerek desztillált alkohollal kevert, 65–75 százalékos alkoholtartalmú elegye volt. A 19. század második felében annyira elterjedt Franciaországban, hogy a délután öt órát „abszintórának” nevezték, amikor szinte elnéptelenedtek a városi utcák.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave