Veszprémi Tamás

Általános kémia


9. Élelmiszerek energiatartalma

élelmiszer
(100 g-ban vagy 1 adagban)
energia (kJ)
élelmiszer
(100 g-ban vagy 1 adagban)
energia (kJ)
étcsokoládé (70%)
1645
disznósajt
1315
tejcsokoládé
2320
csabai kolbász
1915
fagylalt (2 gombóc)
670
párizsi
960
csokis fánk (1 db)
930
sonka
640
háztartási keksz
1640
téliszalámi
2160
marcipán
2145
virsli
965
kristálycukor
1625
rizs
1445
szőlőcukor
1690
búzaliszt
1540
kakaópor
1620
rozsliszt
1440
méz
1360
gabonapehely
1580
almalé
220
müzli
1545
ásványvíz
0
csiperkegomba
165
Coca-Cola
180
dió
2740
narancslé
185
földimogyoró
2560
kávé
8
gesztenye
700
tea
0
mandula
2630
fehérbor
295
mogyoró
2900
vörösbor
185
pisztácia
2340
tokaji aszú
945
alma
125
pezsgő
350
banán
375
sör (0,5 liter)
865
citrom
105
whisky
1050
eper
140
tej (1,5%)
200
görögdinnye
120
joghurt
320
kajszibarack
190
kefír
270
körte
210
tejföl
725
málna
120
tejszín
1220
meggy
215
tehéntúró
825
narancs
165
sertészsír
3760
csirkemell
440
szalonna
2925
marhahús
960
vaj
3025
sertéshús
670
bab
1310
zsíros kenyér
430
lencse
1393
paprikás csirke nokedlival
1445
szója
2150
rántott hús
1300
fehér kenyér
1090
sült csirke burgonyapürével
1600
félbarna kenyér
1075
babgulyás sertéshússal
1370
rozskenyér
1065
burgonyaleves kolbásszal
1810
zsemle (1 db)
615
húsgombócleves
655
kovászos uborka
50
zöldborsóleves
485
savanyú káposzta
84
zöldségleves
375
tojás (1 db)
285
lángos
790
tojásfehérje (1 db)
60
somlói galuska
2135
tojássárgája (1 db)
225
gesztenyepüré tejszínhabbal
1580
burgonya
356
madártej
1450
brokkoli
100
palacsinta
945
hagyma
165
tiramisu
2065
karfiol
120
vargabéles
850
káposzta
130
hortobágyi palacsinta
1190
kukorica
530
Kelkáposzta-főzelék
300
paradicsom
90
székelykáposzta
1030
fejes saláta
65
tökfőzelék
1060
sárgarépa
145
hamburger - Big Mac
2310
tök
125
halászlé
820
zöldbab
170
csirkepörkölt
995

Általános kémia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 051 9

A kémiának számos ága létezik (szerves, szervetlen, fizikai, analitikai, bio- és polimerkémia stb.), de általános kémia nevű diszciplínát nem ismerünk. Mégis: a General Chemistry, Allgemeine Chemie, Общая химия, kifejezések jól ismertek az egész világon. A világ minden részén százszámra találhatók ilyen címmel könyvek, és aligha van olyan egyetemi kémia fakultás, ahol ez a tantárgy ismeretlen. Az általános kémia kurzusok és könyvünk célja az, hogy az olvasó középiskolából hozott kémiai ismereteit olyan szintre segítse, amelyre a fenti szaktárgyak alapozhatnak. Feladata az alapfogalmak definiálása, mintegy a kémiai nyelv alapszókincsének megismertetése, a fontosabb fizikai és kémiai jelenségek és összefüggések megvilágítása.

A könyv több - tipográfiailag is elkülönített - szinten használható. Anyaga a középiskolai kémiától elvezet az egyetemek másod- és harmadéves fizikai kémia tárgyáig. A fontos jelenségek mellé a haladók számára mélyebb magyarázatokat mellékel, melyeket a kezdők nyugodtan átugorhatnak anélkül, hogy ez gátolná a fő gondolatmenet megértését. Az olvasót számos érdekesség, tudománytörténeti kitekintés, rengeteg színes ábra, fénykép és több száz kidolgozott példa is segíti.

Könyvünk elsőrendű célja tehát adott: bevezetés vagy inkább átvezetés a felsőfokú kémiába. A megcélzott olvasókör is adott: érdeklődő középiskolásoknak éppúgy szól, mint első- és másodéves, kémiát tanuló egyetemi hallgatóknak. Emellett ajánlható a középiskolák kémiatanárainak is: számos, a középiskolákban is könnyen használható anyagot tartalmaz - másként, mint ahogyan a középiskolákban általában tanítani szokás. Végül, de nem utolsósorban ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik bármikor, bármilyen szinten belekóstoltak vagy belemerültek a kémia izgalmas világába.

Hivatkozás: https://mersz.hu/veszpremi-altalanos-kemia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave