Jakab Éva

Borvétel és kockázat

Jogtudomány és jogélet a Római Birodalomban


Forrás, erjedés

A szüret befejezése után gondosan elmosták a taposókádat, a prést, a kosarakat és egyéb edényeket.182 Minden visszakerült a helyére, ahol a következő évig várakozott. A musttal töltött hordók (dolia) azonban a forrás ideje alatt is állandó felügyeletet és gondozást igényeltek. Mivel az erjedés alatt a must habzik, kifut, a hordók felső részét Cato szerint naponta kétszer erős kefével meg kell tisztítani.183 Az első gyors erjedés egyébként néhány napon belül lezajlott – Plinius legfeljebb kilenc napra becsüli az időtartamát.184

Borvétel és kockázat

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 059 896 5

A bortermelés és a bor értékesítése már az ókorban is a társadalmi érdeklődés középpontjában állt. Jogilag releváns problémát elsősorban a kárveszély és a kockázatelosztás szabályai jelentettek. A kötet a szerződési gyakorlat aspektusából kínál új dogmatikai megoldásokat olyan kérdésekre, amelyek évszázadok óta vitatottak a római jogban, és döntően befolyásolták az egyes európai magánjogok adásvételi szabályainak kialakulását. Az új felismerések a jogélet, a görög nyelvű papiruszokban és a latin forrásokban fennmaradt szerződési formulák átfogó feldolgozására épülnek. A munka a jogintézményeket azok gazdasági kontextusában vizsgálja, figyelembe véve az egyes jogi kultúrák párhuzamosan kifejlődő vagy eltérő vonásait. Számos fejezet érdekes olvasmányt nyújt a jogban nem járatos, de a borkultúra történeti gyökerei iránt érdeklődő olvasónak is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/jakab-borvetel-es-kockazat//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave