Bánhidi László, Kajtár László

Válogatott fejezetek a komfortelmélet témaköréből


Kata-termometria

A Kata-termométer különleges kivitelű bothőmérő. Tartályát higannyal vagy borszesszel töltik meg. A Kata-termométert használatkor 50–70 °C vízbe helyezzük addig, míg a meniszkusz eléri a hőmérő felső, kiöblösödő részét. Ekkor a Kata-hőmérőt a vízből kiemeljük. Letöröljük, és mérjük azt az időt, amely alatt a meniszkusz a skála 2 jelzésétől az 1 jelzésig süllyed. Mivel a lehűlési idő alatt a hőmérő mindig ugyanazt a hőmennyiséget adja le, az egységre vonatkoztatott hőleadás állandó értékét (F) a hőmérőbe bevésik. Ha elhanyagoljuk a mérési idő alatt az edényből a szár felé való hőáramlást és a hőleadást a vékony üvegfalon át, a leadott hő és a mérési idő hányadosa a Kata-érték, amely jellemző a környezetre:

Válogatott fejezetek a komfortelmélet témaköréből

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 059 905 4

Az épületgépészek alapvető feladata a zárt térben tartózkodó emberek részére az optimális vagy még megengedhető mikroklíma-paraméterek biztosítása munkavégzés, pihenés, szórakozás esetére egyaránt.

Ezt a feladatot csak építészekkel közösen tudjuk megoldani, kiemelten figyelembe véve az energiagazdálkodási követelményeket. Ez nem könnyű feladat, mert az emberi komfort és az energiamegtakarítás „vektora” nem mindig azonos irányba mutat. E könyv célja, hogy a zárt terek méretezésében részt vevők, épületgépészek és építészek egyaránt megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek.

Hivatkozás: https://mersz.hu/banhidi-kajtar-valogatott-fejezetek-a-komfortelmelet-temakorebol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave