Zátori Anita

Élménymenedzsment a turizmusban


Fokozódó fogyasztói aktivitás és tapasztalat

A vevő inkább aktív résztvevőként, mintsem a passzív megfigyelő szerepében kíván fogyasztani. Megfigyeléseit elsősorban a turizmus piaci szektorára alapozva Auliana Poon már 1993-ban megállapította, hogy a fogyasztók egyre aktívabbak. Morgan et al. (2009) Suvantola (2002) írását idézi, amely szerint a turisták nemcsak tapasztalják a desztináció fizikai terét, hanem motivációik és interpretációik alapján létrehozzák saját tapasztalati élményterüket is. A turisztikai élménykínálat többsége – egy kalandtúra fizikális kihívásai, a gasztronómia vagy a borkóstolás érzékszervi élvezete, a művészetek és a kulturális rendezvények intellektuális felfedezése, a vásárlás izgalma – mind „tapasztalt fogyasztásra” (angolul: skilled consumption) (Scitovsky, 1976, in: Morgan et al., 2009) vagy „képzett szabadidőtöltésre” (angolul: serious leisure) (Stebbins, 2007, in: Morgan et al., 2009) utal. Ez arra enged következtetni, hogy a fogyasztók elégedettségi szintje nő az adott tevékenységbe fektetett képességek, készségek és tudás továbbfejlesztése által.

Élménymenedzsment a turizmusban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 232 2

Abban a korban élünk, amikor már szinte minden „élmény”, akár a napi bevásárlás is. A szolgáltatások fogyasztása, helyszínek meglátogatása vagy akár a rokonlátogatás is mind-mind valamilyen élménnyel jár. A turisztikai, vendéglátóipari vagy eseményszervező vállalakozás számára azonban nem a „valamilyen élmény” létrahozása a cél, hanem a vendégek elvárásainak megfelelő vagy azon túl is mutató élmények létrehozása, amely egyúttal képes a szolgáltató vállalkozás céljainak megvalósulását is támogatni.

Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik számára fontos az élmények kialakításának és létrehozásának folyamata és módszertana, amelyeket alkalmazhatnak is saját munkájukban, üzemelésükben.

Puczkó László

A kötet 2020-tól a Turizmus és mobilitás című online sorozat tagjaként jelenik meg.

Hivatkozás: https://mersz.hu/zatori-elmenymenedzsment-a-turizmusban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave