Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Nitrát- és nitritmérgezés

Monogasztrikus állatok nyálában a nitrát nitritté, valamint nitrogén-oxiddá vagy N-nitrozo vegyületekké redukálódik. A bendőben ezek mellett hidroxilamin és ammónia is képződhet. Nitrát-nitrit toxikózist idézhet elő nagy nitráttartalmú (tömegtakarmányok) vagy nagy nitrittartalmú (nátrium-nitrit-tartalmú) takarmányok, kérődzőknél pedig nitrátakkumuláló növények (pl. disznóparéj, libatop) átmenet nélküli, nagy adagban történő etetése, valamint az ivóvíz is (EFSA, 2009). A nitráthoz képest a nitrit gyorsabban szívódik fel, bár lóban és sertésben a nitrát nitritté történő redukciója csak a bélcső hátulsó szakaszában következik be, ahonnan viszont alacsony a felszívódás mértéke. A nitrát, illetve a nitrit minden állatfajban mérgezést okoz, mert nitrozo-methemoglobinná oxidálja a hemoglobint, valamint gyors és jelentős vérnyomás-csökkenést idéz elő. A toxikus tüneteket a szöveti hipoxia és a hirtelen lecsökkenő vérnyomás együttesen idézik elő. Klinikai tünetek csak a hemoglobin körülbelül 50%-ának methemoglobinná alakulása után jelentkeznek. A tünetek közül jelzőértékűek a gyors és gyenge szívhangok, szubnormális testhőmérséklet, izomgyengeség, ataxia, remegés, terhelés után légzési nehézségek (légszomj) és cianózis az ajkak nyálkahártyáján. Vemhes kérődzőkben három-hét nap múlva magzatelhalás és spontán abortusz következik be. Krónikus toxikózis esetén csökken a pajzsmirigyműködés és a takarmányfelvétel, valamint a vörösvérsejtszám extrém növekedése észlelhető. Monogasztrikus állatokban súlyos gastritis is kialakulhat (Atef et al., 1991).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave