Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Bevezetés

Szőlőtermesztésünk jelentős változáson megy keresztül, módosul a termelési cél, a mennyiségit a minőségi szemlélet váltja fel, valamint az éghajlat jelentős változása szőlőtermesztésünk új irányát is meghatározza. Napjainkban a fajták megválasztásában gazdasági tényezők, technikai változások és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet. Az alkalmazkodáshoz elengedhetetlenek a magas hőmérsékleti eseményeket jobban viselő fajták alkalmazása [6], ezért a termőhely ökológiai viszonyaihoz legjobban alkalmazkodó fajta megválasztása a minőségi szőlőtermesztésünk alapja. Ezeknek a tényezőknek a hatására egyre nagyobb figyelem irányul olyan módszerek alkalmazására, amelyek lehetőséget adnak a gyors fajtaváltásra és a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra. Ilyen megoldás lehet a már meglévő szőlőültetvények esetében a helyben oltás, mellyel lehetőség nyílik a szerkezetátalakítással egybekötött fajtaváltásra is. A termő ültetvény helyben oltása több módszerrel is történhet: fásoltással, zöldoltással, zöldre fásoltással, fásra zöldoltással [1]. Ezeknek a módszereknek a többsége azonban csak tőkehiányok pótlására alkalmas, kevés olyan oltási mód van, ami sikerrel alkalmazható meglévő ültetvények fajtaváltására. Az oltásokat különbözőképpen végezhetjük el: hasítékos ékoltással, nyerges oltással, párosítással, héj alá oltással és szemzéssel [4]. A zöldre zöldszemzés nem annyira elterjedt és ismert, mint más oltási technikák, azonban előnye, hogy nagyon meleg és száraz időjárás mellett megeredésének aránya jobb, mint a hasítékos ékoltással és héj alá oltással készített zöldoltásoké [5]. Idős ültetvények fajtaváltására mint a legjobb módszert a T szemzést említik [2]. Ezek figyelembevételével a Trio szemzés egy olyan zöldre zöld pajzsos szemzés, mely összehasonlítva más módszerekkel technikailag gyorsabban kivitelezhető, így lehetőség adódik nagyobb felületek fajtaváltására.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave