Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A növényanyag típusa

A legtöbb újonnan telepített spanyolországi ültetvényen nyugalmi állapotban lévő oltványokat használnak, ezek mennyisége egyértelműen meghaladja a gyökeres szőlővesszők mennyiségét. Általános becslésként elmondható, hogy a Spanyolországban előállított oltott növények teljes mennyisége körülbelül 32 és 40 millió egység között alakul évtől függően, míg a gyökeres dugványok mennyisége elérheti az évi 5–6 millió egységet. E szaporítóanyagok körülbelül 65%-a kapja meg a „certifikált” címkét, a többi pedig „standard” besorolású lesz. A főbb különbségek e kategóriák között, hogy míg az előbbi bizonyított klonális eredetet és alacsonyabb vírustoleranciát kíván, addig az utóbbinál alacsonyabb fajtatisztaság az elvárt [11]. A főbb okok, amelyek certifikált szaporítóanyagok helyett standard kategóriájú anyag használatát indokolják: néhány fajta esetében a certifikált klónok hiánya, illetve a termesztők növekvő érdeklődése a „tömegszelekció” iránt, amikor is az alacsony szelekciós nyomás alatt álló, öreg ültetvényekről származó oltóvesszőkkel végzik a növényanyagok előállítását.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave