Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Nemesek (oltóvesszők) és alanyok előállítása Németországban

Németországban majdnem minden nagy szőlőtermő terület ültetvényein foglalkoznak oltóvesszők és alanyok előállításával. Minden szaporítási céllal létesített anyatelepet – minden kategóriában – be kell jelenteni és regisztráltatni kell a megfelelő ellenőrző hatóságnál („Anerkennungsbehörde”). A bejelentést megelőzően a hatósághoz mindegyik szaporítási területre vonatkozóan igazolást kell benyújtani, amely szerint a terület talaja mentes a vírusterjesztő fonalférgektől. A minősítéshez minden szaporításhoz használt területet (anyatelepet) évente ellenőriznek és szemléznek a felelős hatóságok, illetve az illetékes nemesítő. Az oltóvesszők előállításához összesen 333 hektáron összesen 108 különböző szőlőfajtát vettek nyilvántartásba 2017-ben, továbbá kb. 25 hektárnyi területet az alanyok hazai termesztéséhez. Ez együttesen 358 hektárnyi szőlőszaporításra alkalmas területet jelent (15.3. táblázat).

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave