Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Népszerű alany- és nemes fajták

Törökországban előforduló szőlőfajták (beleértve a hazai és a külföldi fajtákat) 80%-a Vitis vinifera fajta, 20%-ban amerikai hibrid fajták (Vitis labrusca), melyek észekkeleti Anatólia térségében fordulnak elő leginkább, a sok csapadék és a magas páratartalom miatt. Több mint 20-féle alanyt használnak Törökországban, de a leggyakrabban használt alanyok a következők: 41 B, 5 BB, 1103 Paulsen, 110 Richter, 99 Richter, 140 Ruggeri. A fajták és az alanyok száma dinamikusan változik, ami elsősorban a fogyasztói preferenciának és az éghajlat változásának köszönhető [6].

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave