Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Az alanyok nemesítésének új irányai

A szőlőtermesztésben az elmúlt egy évszázadot követően új kihívások vannak, melyek egy részére a helyes alanyhasználattal is lehet reagálni. Na persze, ha van olyan alanyfajta, amely képes a talajban található kártevőkkel, vektorállatokkal szemben ellenállni, vagy egységnyi szárazanyaghoz kevesebb vizet felhasználni, vagy a termésmennyiség csökkenése nélkül a növekedést korlátozni. A felsorolt tulajdonságok szőlőalanyokban történő megjelenítését újabb Vitis-fajok bevonásával lehet csak elérni. A klímaváltozás hatásai közül elsődlegesen az aszályos időszakokban is megfelelő termést biztosító alanyok előállítása az egyik legfontosabb nemesítési cél. Persze mindeközben a szőlőgyökértetű-rezisztenciát nem csökkenthetjük, további igényként fogalmazódott meg a fonálférgekkel és egyéb talajban található kártevőkkel, kórokozókkal szembeni ellenálló képesség kialakítása. Jelenleg Európában 6–8 kutatóhelyen folyik szőlőalany-nemesítés, hasonló céllal. Európán kívül az Egyesült Államokban és Ausztráliában állítottak elő alanyokat az utóbbi félévszázadban.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave