Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Általános szempontok, a főbb befolyásoló tényezők

Ha a szőlőültetvény létesítése kötött, nem szőlőgyökértetű- (filoxéra) immunis talajon történik, akkor a termelőnek el kell döntenie, hogy mely alanyon kívánja az ültetvényét létesíteni. Kiemelten kezelendő a talajban található kártevőkkel és vírusvektorokkal szembeni ellenálló képesség. A megválasztás elsődleges szempontja az adott nemes fajtával való affinitás, azaz együtt élő képesség. Erre vonatkozóan a szakirodalomban nagyon kevés adat áll rendelkezésre. Kiváltképp fontos ismernünk leendő ültetvényünk talajának fizikai, kémiai jellemzőit. A szűk genetikai spektrum ellenére jelentős az egyes alanyok között a különbség adaptációs képességben. Végül, de nem utolsósorban a szőlőnövény növekedésére, közvetlen vagy közvetett módon a termés minőségére és mennyiségére gyakorolt befolyásoló hatásukat kell az alanyoknak figyelembe venni.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave