Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Az előhajtatás technológiája

Az előhajtatást a ládázás folyamata előzi meg. A konvencionálisnak mondható fűrészporos ládázás esetén százezer darab oltványhoz 2,5–3,0 t, egy nagy méretű ládához – 1600–2000 db oltványhoz – 50–60 kg puhafafűrészpor szükséges. A fűrészport átrostálják, és vízzel beáztatják. Egy gyakorlott ládázó naponta 14 000–16 000 oltványt ládáz be. A bepakolás után a felső burkot is beöntözik. A fedő fűrészport nyirkosan is fel lehet rakni, azt nem kell öntözni. A berakott ládákat festékkel vagy más módon megszámozzák. A ládákat törzskönyvezni kell. A törzskönyvben szükséges feljegyezni a láda számát, az oltás és beládázás időpontját, az alany- és a nemes fajta nevét, szaporítási fokozatát, a berakott oltványok mennyiségét, a ládázó nevét, továbbá a hajtatásra és az iskolázásra vonatkozó adatokat.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave