Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Patogénmentes állományok fenntartása és ellenőrzése

A mentesített állományok megőrzése in vitro fenntartott steril növények formájában és a külső környezettől izolált körülményeket biztosító termesztőberendezések, üvegház, izolátorház alkalmazásával lehetséges. Az in vitro fenntartás lényegét a Merisztématenyészetek c. fejezetben ismertettük. Az ily módon fenntartott steril egyedek túlfejlődése, öregedése következtében, meghatározott időintervallumokban történő megújításukra van szükség. Az in vitro növények hatékony akklimatizációjával lehetőség van a növényeket izolált termesztőberendezésben fenntartani [18]. A mentesített állományok izolált körülmények között történő fenntartását a hatályos, a szőlő-szaporítóanyagok előállításáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról c. 87/2006. (XII.28.) FVM rendelet szabályozza. A rendelet 8. sz. melléklete szerint a mentesített fajtáknak a kiindulási (prebázis) törzsültetvénybe történő kiültetésével egy időben az adott fajta 3–5 egyedét tenyészedényben, izolátorházban is el kell helyezni (6.2. ábra). A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutató Állomásán jelenleg 3 izolátorházban, közel 750 m2 hasznos felületen 150 fajta, ill. klón 3–5 patogénmentes egyedét tartjuk fenn. A tőkéket a talajtól izoláltan, egyenként 50 l-es tenyészedényekben, lassan lebomló tápanyagokkal dúsított steril tőzegbe ültetve tartjuk fenn. A tőkék a gyökérnövekedés korlátozása következtében 5–6 évig tarthatók fenn ilyen űrtartalmú tenyészedényekben, így az állományt min. 6 évenként meg kell újítani [19].

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave