Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Mintavételezés és kezelés

Magyarország 10 borvidékén, összesen 17 szőlőalany-ültetvényben történt a mintagyűjtés, amit úgy végeztünk el, hogy a véletlenszerűen kiválasztott 10–20 tőke az adott ültetvény összes fajtáját képviselje. Így összesen 11 alanyfajtáról: Fercal, 5C, 5BB, S.O.4, Ruggeri, 125AA, Georgikon 28, Richter 110, Börner, Berlandieri, Paulsen; valamint két szőlőalany-fajtagyűjteményt is vizsgálva további több mint 30 fajtájáról gyűjtöttünk mintát. A mintázás a leveleken kívül hajtáscsúcsra, kacsra, és ahol volt lehetőség, a virágra is kiterjedt. A tisztított RNS-eket ültetvényenként egyesítettük, és 19 kis RNS-könyvtárat készítettünk, amelyet Illumina-platformon szekvenáltattunk. A bioinformatikai elemzés eredményeit kísérletesen RT-PCR módszerrel igazoltuk vissza.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave