Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Következtetések, javaslatok

Kísérletünkben a perlites közegben értük el a legjobb eredési százalékot. Ez – a fentiekben említetteken túl – következhet abból, hogy a közeg a szőlőgyökérzetének fejlődéséhez több oxigént biztosít. A nedvesség ugyan a kőzetgyapotban is homogén módon oszlik el, azonban a közeg több tápoldatot és vizet képes felvenni, mely kedvezőtlen lehet a gyökérnek. A hajtató berendezésben a közeg hőmérsékletét is jelentősen befolyásolja a színe és nedvességtartalma. A túlzottan felmelegedő közeg a gyökérzet fejlődésére negatívan hathat, és ezáltal a növény fejlettségében visszamarad [10].

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave