Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 3.


Lactobacillus és Bifidobacterium

Gram-pozitív, 4–8 μm nagyságú, szabályos pálcák. Anaerob vagy mikroaerofil speciesek tartoznak ide. Táptalajon általában apró, egyenetlen felszínű és szabálytalan szélű telepeket képeznek. Szénhidrátokból tejsavat, ecetsavat, alkoholt és széndioxidot képeznek. A természetben mindenütt megtalálhatók, ahol állati vagy növényi anyagok fermentálása történik. Jelentőségük főleg az élelmiszeriparban, a savanyítás folyamatában van, a tejsavas erjedést okozzák. Normál körülmények között az emberi szervezetben a testüregekben találhatók meg. A lactobacillusok (L. acidophilus, Döderlein-pálcák) alkotják a hüvelyflóra fő tömegét, és ezek hozzák létre annak savanyú pH-ját. A Bifidobacterium bifidum anyatejjel táplált csecsemők bélflóráját alkotja, tejtermékek komponense, probiotikumként fontos táplálékkiegészítő. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben alkalmazva jótékony hatásúak a gazdaszervezetre. A probiotikumoknak, így például a Lactobacillus és Bifidobacterium tartalmú készítményeknek terápiás jelentőségük is van: felhasználhatjuk a hasmenéssel járó kórképek, hüvelyi candidiasis, bakteriális vaginosis kezelésében.

Egészségügyi mikrobiológia 3.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-3//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave