Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


A gombák és mikotoxinok élelmezés-egészségügyi jelentősége

A gombákat gyakorlati szempontból élesztő- és penészgombákra osztjuk. Az élesztőgombák egysejtű, aerob sarjadzással szaporodó, cukrokat alkoholosan erjesztő eukarióta szervezetek. A glikolízis útján képződött piroszőlősav acetaldehiddé dekarboxilázódik, ami etil-alkohollá redukálódik. Az erjedés másodlagos termékei (glicerin, diacetil, etil-acetát) fontosak az erjesztett italok aromájának kialakításában. Egyszerű szénhidrátokat tudnak erjeszteni, poliszaharidokat ritkán. Élesztőknek köszönhető (Saccharomyces cerevisiae) a kenyér kelesztése, a sör és bor erjesztése és számos enzim, színanyag vitamin ipari termelése (Saccharomyces, Rhodotorula). Élelmiszerromlást okozhatnak, de kevés a kórokozó közöttük.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave