Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Decimális hígítási sor készítése

Az első lépés a minta homogenizálása, majd hígítása kilencszeres mennyiségű hígító folyadékkal. Homogenizálás után a mintából ún. alaphígítást (10–1) készítünk, ezt jól összekeverjük, és az alaphígításból steril pipettával 1 ml-t kell 9 ml hígító folyadékhoz mérni a következő (2-es hígítás, 10–2) elkészítéséhez, és folytatjuk a szükséges hígítási fokig. Minden hígítási lépéshez új steril pipettát használjunk. A hígítási fokot úgy kell megválasztani, hogy telepszámlálásos módszer esetén a várható telepszám egy Petri-csészén 10–300 legyen, a határhígításos módszernél (MNP-nél) az utolsó hígításunkban ne legyen a vizsgálandó mikroorganizmus. Az eredményt az élelmiszerminta 1 g-jára vagy 1 ml-ére kapjuk meg. Salmonella, Listeria esetén a vizsgálati anyag 25, esetleg 100 g, illetve ml.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave