Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Mikroorganizmusok kimutatása, azonosítása az élelmiszer-mikrobiológiában leggyakrabban alkalmazott szabványok alapján

A Staphylococcus aureus kimutatását az ISO 7218:2007 szabvány alapján végezzük. Ehhez a legjobb a Baird–Parker-agar használata, speciális összetétele lehetővé teszi a lipolitikus és proteolitikus aktivitás kimutatását, valamint a telluritot telluriummá redukáló képesség jelzését. Az agar lítium-kloridot, telluritot tartalmaz, mely az egyéb mikroflóra növekedését gátolja, és a piruvát és glicin elősegíti a staphylococcusok növekedését. A telepek feketék lesznek világos zónával. Ha tojássárgájával egészítjük ki, akkor a lipolízis és a proteolízis következtében gyűrűk alakulnak ki az átlátszatlan médiumon, a tellurit redukciója telluriummá fekete elszíneződést okoz. A lecitinázreakció és a telluritredukció rendszerint együtt fordul elő.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave