Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Prionok

A prionok1 a legkisebb, a vírusoknál is egyszerűbb, csak fehérjéből álló fertőző szubsztanciák, a szivacsos agyvelőgyulladás (Creutzfeld–Jakob-betegség) kifejlődésére vonatkozó információt hordozó, a természetessel ellentétes forgatóképességű fehérjemolekulák. Nagy a rezisztenciájuk a környezeti hatásokkal, így a hőmérséklettel szemben is. Hőkezelés nem inaktiválja. A prion a beteg állat (vagy ember) szöveteinek, elsősorban agyszövetének elfogyasztásával fertőz, a lappangási idő több évtized is lehet. A legfontosabb a prionnal történő expozíció (fertőzött állatból származó vagy bizonytalan eredetű húskészítmény fogyasztásának) elkerülése.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave