Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Az élelmiszerek tápanyagtartalma

A mikroorganizmusok a szaporodásukhoz szükséges vizet, az energia-, szén- és nitrogénforrásként szolgáló anyagokat, valamint a vitaminokat, ásványi anyagokat az élelmiszerekből veszik fel. Az élelmiszerek összetételük szerint, ha változó mértékben is, de tartalmazzák ezeket az anyagokat. Energiaforrásként a legtöbb mikroba a cukrokat, alkoholokat és az aminosavakat bontja. Egyesek fel tudják használni az összetett szénhidrátokat (keményítő, cellulóz) is. A zsírokat csak kevés, a lipáz enzimmel rendelkező mikroorganizmus tudja hasznosítani. Nitrogénforrásként elsősorban ureumot, ammóniát, aminosavakat használnak, de egyes mikrobák proteolitikus enzimeikkel a fehérjéket is bontják. a mikrobák a vitaminokat is az élelmiszerekből fedezik, de több képes szintetizálni is azokat. A nyomelemek szintén megtalálhatók az élelmiszerekben.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave