Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


A környezet relatív páratartalma

A környezet, a tárolási hely relatív nedvességtartalma hatással van az élelmiszer vízaktivitására. Ha az élelmiszer vízaktivitása magas, de a környezete alacsony páratartalmú, az élelmiszer vizet veszít. Ha viszont kis vízaktivitású terméket nagy páratartalmú légtérbe helyezünk, az vizet vesz fel addig, míg az egyensúlyi relatív páratartalom (ERP) ki nem alakul. A magas relatív páratartalom kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának. Az ERP-t befolyásolja a hőmérséklet. Magas hőmérséklethez alacsony relatív páratartalom tartozik, és fordítva.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave