Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Stresszhatás

A mikroorganizmusok az élelmiszerekben életfeltételeiknek kedvezőtlen körülmények közé is kerülhetnek. Ilyen lehet például az élelmiszerekben történő szaporodásukat befolyásoló belső (aw, pH, redoxpotenciál stb.) és külső (hőmérséklet, páratartalom stb.) tényezők megváltozása. Ez stresszként éri a mikrobákat, amire különböző túlélési válaszokkal reagálhatnak pl. egy baktérium savanyú környezetbe kerülve savtűrővé válhat vagy növekedhet a virulenciája.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave