Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Készételek

Azt, hogy valamelyik élelmiszer hőkezelés nélkül vagy hőkezelés után fogyasztható-e, azt az élelmiszer jellege és az általános hazai étkezési szokások döntik el. Hőkezelésről akkor beszélhetünk, ha több percig forralunk, vagy ha a sütésnél a maghőmérséklet a 80–100 °C-os hőmérsékletet eléri. A felmelegítés vagy meleg vízben való oldás nem hőkezelés. A hőkezelést igénylő készítmények még nyers vagy félkész állapotban vannak. Csak hőkezelés után nyerik el teljes élvezeti értéküket és lesznek mikrobiológiai szempontból is fogyaszthatók. A hőkezelés nélkül közvetlenül vagy csak felmelegítést igénylő termékekben levő mikrobáknak sem a faji összetétele, sem a száma nem lehet káros az emberi egészségre.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave