Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Félkonzervek (rövid ideig eltarthatók)

A tartályba zárt élelmiszereket (pl. dobozolt sonkakészítmény) akkor soroljuk ebbe a csoportba, ha a gyártásuk során a maghőmérséklet legfeljebb a 75 °C-ot érte el. Ezen a hőfokon a legtöbb vegetatív mikroba elpusztul, de a hőtűrők (pl. Enterococcus faecalis és egyes lactobacillusok) a félkonzervekben életben maradhatnak, és a Bacillus és Clostridium genus spórái károsodás nélkül kiállják. Amennyiben a tejsavbaktériumok száma megnő, savanyodást, zöldülést okozhatnak. Az enterococcusok magas száma higiéniai hiányosságra utal. Ezen termékeket 4 °C-on is csak 6 hónapig lehet eltartani.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave