Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Teljes konzervek

Ezeket a készítményeket 121,1 °C-on, 2,52 percig vagy ennek többszöröséig hőkezelik. Ezalatt nemcsak a vegetatív mikrobák, hanem a Bacillus és Clostridium genusok mezofil spórái is elpusztulnak. A hőkezelést csak a termofil spórák élik túl, ezért ezek a konzervek nem tarthatók 40 °C felett. Hőkezelés után gyorsan le kell őket hűteni, hogy a termofil spórák okozta romlást elkerüljük. A teljes konzervek eltarthatósága 25 °C alatt 4 év. Ezt az időtartamot nem célszerű túllépni, mert a hosszabb tárolásnál abiotikus romlás léphet fel.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave