Bednárikné Dörnyei Gabriella (szerk.)

Alkalmazott kémia

Gyakorlati jegyzet és munkafüzet


Az aminok tulajdonságai

Az aromás aminok esetében általában a hagyományos neveket használjuk. Ezért a legegyszerűbb egyértékű aromás amin elterjedten használt neve fenilamin, illetve aminobenzol helyett az anilin. A kis molekulájú aminok közönséges körülmények között az ammóniára emlékeztető szagú gázok, a valamivel nagyobb molekulatömegűek kellemetlen szagú folyadékok. Az anilin jellegzetes szagú folyadék. A tiszta, folyékony aminok színtelenek, de levegőn, állás közben oxidálódnak, ezért oldatuk lassanként megszínesedik. Az aminok vízoldhatósága – a poláris, hidrogénkötés kialakítására képes aminocsoport miatt – az alkoholokéhoz hasonló. A kis molekulájúak jól oldódnak vízben. A nagyobb molekulák apoláris szénlánca megakadályozza a molekulák beilleszkedését a víz hidrogénkötés-rendszerébe. Az aromás aminok közül már az anilin is alig oldódik vízben.

Alkalmazott kémia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 514 9

Hivatkozás: https://mersz.hu/bednarikne-alkalmazott-kemia-gyakorlati-jegyzet-es-munkafuzet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave