Horváth Gabriella (szerk.)

Élelmezés-egészségtan I.


Enzimek, biokatalízis

Az enzimek különleges fehérjék- proteinek, illetve proteidek (azaz a fehérje rész mellett szénhidrátot, zsírszerű vegyületet, más anyagokat tartalmazó fehérje természetű kémiai anyagok) – amelyek az élő szervezetben lezajló folyamatokat katalizálják. Az enzimhatás alanyát, vagyis azt az anyagot, amelyre irányul a katalizátor hatása szubsztrátnak nevezzük. Az összetett fehérjékből álló enzimeken a fehérjerészt apoenzimek, a hozzátartozó nem fehérjerészt (prosztetikus csoport) koenzimnek nevezzük. A proteinrész határozza meg az enzimhatás alanyát, vagyis ezzel kapcsolatos az enzimek ún. szubsztrát-specificitása. Ez a fehérjerész szabhatja meg a reakció irányát, vagyis a hatásspecificitást is (2. ábra).

Élelmezés-egészségtan I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 502 6

Hivatkozás: https://mersz.hu/horvath-elelmezes-egeszsegtan-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave