Horváth Gabriella (szerk.)

Élelmezés-egészségtan I.


Fehérjeanyagcsere

Az aminosavvá lehasított fehérjék sorában külön helyre kerül az ún. (1.) N-alkotórész átalakulása, anyagcseréje. Transzaminálással, glutamin- és aszparaginsav közti termékeibe kerül a nitrogén, majd karbamidhoz vezet az átalakulás útja. A karbamidszintézishez energiafelhasználásra van szükség (3 ATP kell 1 mól karbamid szintéziséhez.) A szintézishez ammonia-donor glutaminsav és aszparaginsav is szükséges, ezek a citrátkörhöz csatlakozhatnak előzetes dezaminálás után.

Élelmezés-egészségtan I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 502 6

Hivatkozás: https://mersz.hu/horvath-elelmezes-egeszsegtan-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave