Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 6.


Escherichia coli

Az Escherichia coli egyike a leginkább tanulmányozott baktériumoknak, fontos komponense a bioszférának, genetikai, patológiai és ipari szempontból is jelentős. Széles körűen elterjedt az ember és a melegvérű állatok bélrendszerében. A bélben a túlsúlyban lévő fakultatív anaerob szervezet, az alapvető bélflóra része, amely az egészséges ember normális életműködését tartja fenn. Virulens törzsei egy sor változatos bélrendszeri (intesztinális) és bélrendszeren kívüli (extraintesztinális) betegséget okozhatnak, a bél-, vizeletkiválasztó, idegrendszer, valamint a tüdő fertőzéseiért lehetnek felelősek (bővebben lásd 3. kötet, Részletes mikrobiológia – Enterobacteriaceae). A természetbe kikerülve is képes életben maradni és sokféle gazdaszervezetbe bejutni.

Egészségügyi mikrobiológia 6.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-6//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave