Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 6.


Shigella, shigellózis

A Shigella-fajok elsődleges okozói (etiológiai ágensei) a bakteriális vérhasnak vagy más néven shigellózisnak, ami komoly fenyegetést jelent a közegészségre nézve, különösen a kevésbé fejlett országokban, ahol a fertőtlenítés nagyon kezdetleges és szegényes. világszerte 160 millióra becsülik az évenként előforduló shigellózisok számát, ezek közül 1,1 milló végződik halállal, főként az 5 éven aluli gyermekek körében. A Shigellákat először egy japán kutató, Shiga fedezte fel az 1890-es években, és genusként 1950-ben fogadták el. A biotipizálás alapján a genust 4 fő fajra osztották: S. dysenteriae, S. flexneri, S. boydii, S. sonnei. A gazdaságilag fejlett országokban, beleértve az Egyesült Államokat és Magyarországot is, a S. sonnei a leggyakoribb species.

Egészségügyi mikrobiológia 6.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-6//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave