Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 6.


Citrobacter

A nemzetség tagjait emberi váladékokból, székletből izolálták, ezen túl állatokból, élelmiszerekből, talajból és felszíni vizekből származó mintákból is kimutatható. A Salmonella nemzetségtől a negatív lizin-dekarboxiláz és néhány pozitív reakcióban: laktóz, ONPG, KCN különbözik, amelyek a Salmonelláknál gyakoribbak. A laktózt csak az izolátumok fele bontja egy nap alatt, és néhány százalékuk laktóznegatív. Ennek megfelelően az ONPG-reakciót is csak az izolátumok mintegy háromnegyede adja. A laktózt gyorsan bontó tenyészetek esetében a H2S-képzés R-táptalajon általában észlelhető. Az ureázképzés általában gyenge és lassú.

Egészségügyi mikrobiológia 6.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-6//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave