Forrai Judit, Barcs István (szerk.)

Népegészségtan 1.


Az EFSA egészséges táplálkozási alapelvei[10]

 
  1. Az energiabevitel 45–60%-a szénhidrátokból származzon (ideértve a keményítőtartalmú ételeket – pl. burgonya, tészta, és az egyszerű szénhidrátokat is: cukor) felnőttek és gyermekek számára egyaránt.
  2. Minimum 25 g rost naponta (a megfelelő bélműködés feltétele; csökkenti a szívbetegségek és a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, segít az egészséges testsúly megtartásában).
  3. A zsírok a teljes energiabevitel 20–35%-át tegyék ki (csecsemők és gyermekek esetében eltérő az arány, sajátos szükségleteik miatt).
  4. Bizonyított, hogy a telített és transz-zsírsavak növelik a vér koleszterinszintjét, így emelve a szívbetegségek kockázatát. Helyette mono- és többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása ajánlott, figyelembe véve az adott nemzet ajánlásait.
  5. Naponta 250 mg hosszú láncú omega-3 zsírsav csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
  6. Napi vízbevitel nőknél 2 liter, férfiaknál 2,5 liter legyen.
 

Népegészségtan 1.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 529 3

A népegészségügyi ellenőr és a védőnő szakirány Népegészségtan tantárgya kötelező tananyaga

Hivatkozás: https://mersz.hu/forrai-barcs-nepegeszsegtan-1//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave