Vogronics Péterné (szerk.)

Élelmezés-egészségtan II.


Bacillus cereus

Gram-pozitív baktérium, aerob feltételek mellett spórásodik. Potenciális veszélyt jelent, hogy az endospórák túlélik a hőkezelést. Ubiquiter voltánál fogva az emberi környezetben gyakran kimutatható. A vegetatív formák a külső behatásokkal szemben aránylag kevésbé ellenállók (kivétel sótűrő képességük). A baktériumra a viszonylag kisebb optimális szaporodási hőmérséklet jellemző. Így, B. cereus ételmérgezések létrejöttében a külső eredetű és utólagos szennyeződésen kívül, számolni kell az élelmiszerek, ételek hosszú idejű tárolásával a szobahőmérsékletnél magasabb hőfokon. Utóbbi a konyhákon rendszeres, s ez a mikroba számára már optimális.

Élelmezés-egészségtan II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 519 4

Hivatkozás: https://mersz.hu/vogronics-elelmezes-egeszsegtan-2//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave