Vogronics Péterné (szerk.)

Élelmezés-egészségtan II.


Biotoxinok

Egyes tengeri illetve édesvízi élőlények, a puhatestűek közül a rákfélék, kagylófélék, csigák, ezen kívül planktonok, egysejtű ostorosok termelhetnek méreganyagokat, tartalmazhatnak nagy toxicitású alkaloidákat. Ezen méreganyagokat összefoglalóan biotoxinoknak nevezzük. Elfogyasztva ezen élőlényeket mérgezések jönnek létre. Az ilyen mérgezések enterális tünetekkel, légzészavarral, bénulással járhatnak. Jól definiálható mérgezés ered a tenger bizonyos térségéből származó kagylókban termelődött toxinoktól. Tünetek ilyen esetben, érzéketlenség száj körül, a végtagokon, égető érzés az ajkakon, nyelven, arcon, amely fokozatosan halad tovább a nyakon, karokon, a lábakon, ujjakon. Mozgás, beszédzavar keletkezik, az érzéketlenséget zsibbadás váltja fel. A tünetek jelentkezésének inkubációs ideje fél-egy óra. A tünetek máskor súlytalanság-, lebegésérzés, szédülés, fejfájás, nyálzás. Általános enterális panaszok is jelentkezhetnek. Nagy mennyiségű toxin a légző izmok bénulását okozhatja, ami halálhoz vezet. Van a mérgezésnek allergiás formája is, amikor a fogyasztás után rövid idővel kiütések jelentkeznek az arcon, nyakon, akár az egész testen, fejfájással, gyomor panaszokkal, kötőhártya gyulladással, légzés panaszokkal.

Élelmezés-egészségtan II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 519 4

Hivatkozás: https://mersz.hu/vogronics-elelmezes-egeszsegtan-2//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave