Vogronics Péterné (szerk.)

Élelmezés-egészségtan II.


Fűszerek, segédanyagok

A leggyakrabban használt segédanyagok a fűszerek. Ezekben általában igen nagyszámú baktérium és penészgomba van, többségük spóraállapotban. A fűszerek egy részében, amelyek mikrobaellenes anyagot (fitoncid) tartalmaznak kevés elsősorban a vegetatív baktérium alak (pl. torma, mustár, szegfűszeg). Másokban annak ellenére, hogy a fűszereknek igen kicsi a vízaktivitásuk a fekális szennyeződésre utaló baktériumok kimutathatók. A Salmonella pedig feltűnően hosszú ideig életképes, fertőzőképes marad, pl. borsban. Az őrölt fűszerek szennyezettsége viszonylag nagyobb mint a darabos, szemes fűszereké. A B.cereus, a Qperfringens spórái gyakran megtalálhatók.

Élelmezés-egészségtan II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 519 4

Hivatkozás: https://mersz.hu/vogronics-elelmezes-egeszsegtan-2//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave