Vogronics Péterné (szerk.)

Élelmezés-egészségtan II.


Tej és tejtermékek

A tej az emberiség egyik legősibb táplálékforrása. Csaknem minden olyan anyagot tartalmaz, amely az embernek szükséges: szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi sókat, biológiailag aktív anyagokat. Összetételének ismeretében érthető, hogy kitűnő tápközeg a mikroorganizmusok számára. Magában a tőgyben, a frissen és aszeptikusán fejt tejben is vannak baktériumok (max. 5000/cm3). Ennek ellenére a fejés után a mikrobaszám egy ideig nem nő, sót néha csökken, mivel baktericid hatású anyagokat is tartalmaz. Ez az állapot csak néhány óráig tart, de alacsony hőmérsékleten, +1-+5 °C körül, tovább is fenntartható (24-48 óra).

Élelmezés-egészségtan II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 519 4

Hivatkozás: https://mersz.hu/vogronics-elelmezes-egeszsegtan-2//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave