Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


A 11–14 éves korcsoport

A felső tagozatosoknál megjelennek a kamaszkori jellemzők, változik a test felépítése, alkati különbségek figyelhetők meg a lányok és a fiúk között, a serdülési ütem a lányoknál korábban kezdődik, mint a fiúknál. A testi növekedés terén a 12 éves lányok és a 13 éves fiúk mutatnak fokozottabb mértékű magasságnövekedést. Ez azonban nem jár együtt a testméretek harmonikus, arányos megnövekedésével. Úgy írható le, hogy bekövetkezik a második intenzív megnyúlási fázis. Jelentős hormonális változások lépnek fel az endokrin rendszerben, a hipofízis fokozott hatást gyakorol az ivarmirigyekre és a test növekedésére. Kifejlődnek az elsődleges nemi tulajdonságok, és megjelennek a másodlagos nemi jellegzetességek is. A gyerekek leterheltsége fokozódik, többeknél intenzívebb különóra, sport lép az életükbe, de vannak, akik inkább kényelmesebb szabadidős elfoglaltságot választanak. Tanulják és feszegetik az önállóság határait, ezért az étkezésben is ki szeretnének lépni a kötöttségekből, vagyis megfigyelt tendencia, hogy felső tagozatban egyre kevesebben veszik igénybe a közétkeztetés által kínált nemhogy a három, de az egy főétkezést sem. A tápanyagszükségletben a fiúk és lányok között némi eltérés jelentkezik. 11–14 éves kor között az energiaszükséglet 2000–2700–3500 kcal/nap, a folyadékszükséglet 50-60 ml/kg/nap, a fehérjeigény 62 g/nap.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave